Dragoceni šakali – Dry County (1.)

posted in: NVC | 0

Šakali igrajo v svetu NVC-ja prav izredno pomembno vlogo, po mojem mnenju.
Po definiciji, kot jo trenutno razumem, so šakali negativnosti v nas samih, katerim dajemo življenje sami in so uperjene proti drugim in/ali proti sebi.
Simbolično se v svetu NVC-ja  ta notranja psihična dinamika prikaže kot maskota šakala z uhicami naprej (negativnosti uperjene proti drugim) in z uhicami nazaj (negativnosti uperjene prosi sebi).

Z drugimi besedami, šakalčki so lahko vse, kar ljudje praviloma zaznavamo in verjamemo, da je narobe z drugimi in nami samimi v obliki misli, vzrocev in občutkov.

Primer šakalščine ( oz razdiralnega načina razmišljanja in izražanja):
– Ta naš sistem je pokvarjen, politiki so skorupirani,
– Ženske so kure, moški so prasci,
– Ta svet je pokvarjen, samo poglejte, koliko otrok umira od lakote,

– Popolnoma nemočna sem, lena in pasivna,
– Sem pa res en trot ej,
– Nimam znanja in ne morem si pomagati.

Lep primer šakalščine in utapljanja v lastni negativnosti je del pesmi Dry County, izvajalca Jon Bon Jovi-ja ( celotna pesem >>):

I cursed the sky to open
I begged the clouds for rain
I prayed to God for water
For this burning in my veins
It was like my soul’s on fire
And I had to watch the flames
All my dreams went up in ashes
And my future blew away

Kar bi rad v bistvu izrazil, je to, da je že res, da lahko imamo včasih res obupno obdobje in da marsikomu med nami sem ter tja res zmanjka tal pod nogami in vse postane črno, temno in hladno.

Ampak zanikanje, odrivanje in potiskanje negativnosti v nas samih  (šakalčki z ušesi nazaj) morda vendarle ni učinkovita dolgoročna strategija. In slepo izražanje negativnosti navzven (šakalčki z ušesi naprej) morda prav tako ni ravno učinkovita strategija. Ali pač?

Moja poanta je, da se ozaveščanje, soočanje in poglabljanje lastne realnosti s pomočjo prevzemanja odgovornosit za svoje očutke in odločnejša uporaba osebnostne moči, dejsnsko res lahko bogato obrestuje.
Enostavno zato, ker se pod vsakim še tako obupno črnim, zlobnim, negativnim in depresivnim občutkom skrivajo ZAKLADI.

Situacjie imajo vpliv in OB raznih situacijah lahko občutimo razne občutke (jezo ali sovraštvo, recimo), samo zato, KER jih napaja neko hrepenenje/potreba oz nerealiziran potencial.

Iz tega vidika so (zame) torej šakalčki oz obstoječe negativnosti v moji notranji psihčni dinamiki več kot dobrodošli in njihov ples je zame osebno res pomemben, saj mi kažejo na to, da pod njimi obstaja neka globlja realnost, ki je resnično izpolnjujoča in večna.

Kaj o tem menite vi?
🙂

 

 

Izrazite se: