Odstranjevanje in menjava nekonstruktivnih čustveno-mentalnih stanj

posted in: Splošno, Transpersonalno | 0

Sri YantraVčasih mi uspe iz distance pogledati to, kar počnem(o) s pomočjo Enotnega Polja v seansah TCT®-ja in tudi nasploh, in je-bela-cesta, vse je več ali manj v nasprotju z vsemi meni poznanimi zakoni materialne narave.

Kolega je recimo s pomočjo Enotnega polja ustavil hudo krvavitev na daljavo, drugi kolega je 5 letni punčki s pomočjo Enotnega polja odstranil tumor na prstku rokice, pred mojimi očmi je stranka pozdravila “neozdravljivi” sistemski lupus (!), da o preseganju neozdravljive “bolezni” depresije niti na govorim itd… itd… itd…

Po drugi stani pa nič novega, podobne procese recimo Kabalisti in Tantriki uporabljajo že na tisoče let.

No, kakor koli že, spodaj objavljam del besedila iz Priročnika “Metodologija Transpersonal Cognitive Therapy: osnovni elementi seanse“, ki je delni rezultat empirične raziskave na temo uporabe transpersonalnih stanj zavesti v seansah psihoterapije (povezave do strokovnih esejev na to temo lahko najdete spodaj):

“Pri procesu menjave nekonstruktivnih čustveno-mentalnih stanj oz. pri odstranjevanju ovir na poti do cilja stranke, gre v bistvu za direkten poseg v strukturo psihe. Natančneje povedano, s pomočjo Enotnega polja posegamo v nezavedni del človeške psihe, direktno od znotraj. Pri tem procesu torej ne gre za sugestije, avtosugestije, hipnotične sugestije ali procese, ki se uporabljajo pri NLP-ju (denimo t.i. »sidranje občutkov« s pomočjo lastne volje), ampak za direktno transformacijo negativne energije v nezavednem. Ta transformacija se v bistvu vedno zgodi v trenutku, le fizično telo potrebuje nekaj časa (to lahko traja tudi več dni), da vse te spremembe integrira.

Tehnično gledano se nekateri posegi v psiho (v tem kontekstu psiha pomeni čustveno/mentalno telo) vršijo ne glede na privolitev subjekta. To se dogaja neprestano, vsak dan. Reklame na TV-ju recimo so posegi v našo psiho, v bistvu namerni in strukturirani vplivi, ki naj bi rezultirali v nakupu novega praška za pomivanje posode, recimo. Posegi v psiho so seveda tudi vplivi drugih ljudi, predvsem tistih, ki jih cenimo in spoštujemo. To so posredni posegi.

Poseg v psiho, ki se zgodi v seansah TCT®, pa je bolj specifičen. Kot že rečeno, zgodi se vedno (seveda, če je terapevt tega vešč) s pomočjo Enotnega polja. Torej, iz Enotnega polja zavesti, t.i. kavzalnega transpersonalnega nivoja, se s pomočjo terapevtove namere in strankinega dovoljenja izvede sprememba v njeni psihi, direktno in iz globin zavesti stranke, ne od zunaj. Zelo pomembno je, da razumemo, da je tak poseg lahko trajno uspešen ali pa tudi ne. Če je stranka res pripravljena napredovati in se morda celo spremeniti in zaživeti brez negativnosti v umu in čustvenemu telesu (sem jezen in jeza, recimo), potem je lahko tak poseg tudi trajen. V nasprotnem primeru gre le za lepotno oz. površinsko operacijo, ki stranki prav zares ne pomaga.

Pri odstranjevanju ovir gre torej za tehnični zaključek vsega, kar smo v seansah do te točke uspeli doseči s stranko. Ozaveščanje, soočanje, poglabljanje realnosti in integracija/napredek. Ta proces je izrednega pomena, menjava vzorcev je zgolj dodana vrednost v temu procesu.

Velikokrat se izkaže, da tako direktni poseg v psiho niti ni potreben; stranka velikokrat že v procesu ozaveščanja in soočanja toliko poglobi realnost, da menjava vzorcev enostavno ni potrebna. Njena zavest dobesedno presvetli negativnosti, s katerimi se je prej identificirala.

Na podlagi rezultatov 28 mesečne empirične raziskave (500 seans in 211 oseb) je odstranjevanje ovir (mentalnih vzorcev in čustvenih blokad) v trenutku (torej, v parih minutah) učinkovito v naslednjih situacijah:

 1. Oseba se je pripravljena soočiti (občutiti, si priznati, ozavestiti) z mentalnimi in čustvenimi negativnostmi v njej sami.
  To je vsekakor osnovni pogoj. Dokler oseba še vedno zanika oz. se o svojih težavah niti noče pogovarjati, je proces odstranjevanja ovir brezpredmeten in tako napredek le (če proces terapevt sploh uporabi) plitek in kratkotrajen.
 2. Oseba je odprta na možnost, da je taka hitra sprememba in napredek sploh možen zanjo.
  Praviloma stranke verjamejo, da je za napredek potrebno trpeti, zanj garati in da kar tako na hitro ne bo šlo (ker je za napredek potreben čas, na primer).
  Potem je tukaj vsekakor tudi vprašanje usode, karme, poslanstva na Zemlji, izbire duše in ostalih New age primesi, s katerimi je prenekatera oseba poistovetena in jo dobesedno blokira pri napredku.
  Vse to so seveda le prikriti in nezavedni vzorci vedenja, s katerimi se te osebe same sebe nevede ovirajo v življenju. V takih primerih je potrebno najprej delati na teh sistemih prepričanj in šele nato uporabiti naš proces.
 3. Oseba zaupa v obstoj višjih stanj zavesti.
  Veliko ljudi ima vsaj bežne izkušnje z meditacijami, yogo, mistiko itd… kar jim omogoča zaupanje v višja stanja zavesti.Izpostaviti je potrebno, da ta vera oz. zaupanje nima direktne povezave z religioznostjo. Pravzaprav je ravno nasprotno (glede na delo z osebami v omenjeni raziskavi): bolj kot je oseba religiozna, manj je odprta na tako hitre in enostavne rešitve njenih težav. Morda zato, ker je za napredek potrebno trpeti (kot je Jezus), trdo delati za napredek (kot pravi Cerkev in naši predniki) itd…?
 1. Oseba je res pripravljena živeti brez bremena vse te negativnosti v njenem življenju.
  Čeprav se morda sliši neverjetno, se v seansah velikokrat izkaže, da oseba prav zares ni pripravljena napredovati in pustiti za sabo njene dosedanje in/ali trenutne načine vedenja. Za nekatere je življenje v bolj pristnem stiku s sabo in drugimi (ter svojimi čustvi in čustvi drugih) prezahtevno, očitno. Lažje je vztrajati v znanem notranjem okolju negativnosti, bolezni, nezadovoljstva in hrepenenja po nečem boljšem.
  Take osebe potem praviloma ne napredujejo in gredo naprej le v iskanju novih terapij, metod in poti, ki naj bi ji pomagale pri nečem, kar lahko storijo le same. Napredek je, na koncu koncev, namreč zavestna izbira. Drugače povedano, napredek NI odvisen od terapevtov, števila obiskanih seminarjev in seans in niti od uporabljenih tehnik in metod.
 2. Oseba je pripravljena na spremembo in se iskreno namerava spremeniti in storiti vse, kar je v njeni moči, da napreduje v življenju.
  Pomembne in značilne izjave nekoga, ki ima te lastnosti so:
  – Ne morem in nočem več živeti tako, prosim, odstrani vse te negativnosti.
  – Želim živeti, želim zopet svobodno dihati.
  – Dovolj mi je smiljenja sami sebi, želim spremembo.

Če oseba ni prav zares iskreno voljna spremembe v življenju, se bo vsa spremenjena in odstranjena negativnost slej kot prej zopet manifestirala v njenem življenju. Trajnega napredka tako ne bo.

Torej, osebe, ki imajo vse zgoraj naštete značilnosti, lahko s procesom menjave vzorcev in čustvenih blokad s pomočjo Enotnega polja napredujejo zelo hitro in trajno. Spremembe v percepciji takih oseb so v bistvu trenutne in trajne.”

(iz Priročnika “Metodologija Transpersonal Cognitive Therapy: osnovni elementi seanse”)

Sorodna besedila (odprejo se nove strani, potrebovali boste tudi Acrobar Reader):

Izrazite se: