Prevzemanje odgovornosti

posted in: NVC | 2

NVC nudi jasno artikulacijo zame zelo pomembnega elementa zdrave notranje psihične dinamike: prevzemanje odgovornosti za svoje namere, misli, čustva, besede in dejanja.

Trenutno zaznavam prevzemanje odgovornosti ne samo kot del zdravega in zrelega načina življenja in interakcije z okoljem, temveč predvsem kot odločno komponento osebne svobode.

Zame je nekaj najlepšega živeti v jasnem zavedanju, da me nihče prav zares ne more direktno prizadeti, zmanipulirati, prevarati itd…, bodisi čustveno ali mentalno. Moje reakcije na vplive iz okolja NISO direktno vzročno povezane s temi vplivi, temveč so pogojeni izključno samo z nivojem zavedanja lastnih notranjih hrepenenj in tendenc.

Moje mentalne ali astralne (čustvene) reakcije na okolje in druge ljudi so rezultat moje lastne notranje kreacije, ki jo sam sprožam v svojem srcu (ne v umu, mimogrede), na podlagi globine zavedanja Sebe in svojih hrepenenj in potreb.

Včasih sem živel bolj površno in moje počutje je bilo venomer na udaru in milost in nemilost okolja in drugih ljudi. Moja ranljivost je bila rezultat predajanja notranje moči drugim ljudem in okolju. Nisem prav zares živel dejstva, katerega se sedaj kar precej zavedam: moja notranja psiho-duhovna klima je povsem subjektivna in s tem svobodna od okolja.

V praksi to pomeni, da lahko sam izberem način soočanja z vplivi iz okolja in da lahko sam odločam, kako bom mislil, čustvoval in deloval ob takih in drugačnih vplivih s strani drugih ljudi. In sicer ne na trdi način zanikanja in obrambe, temveč na mehak način odprtosti in predanosti Sebi ter sočutnega stika z življenjem v drugih ljudeh.

Neodvisnost, nenavezanost in jasen stik z notranjimi tendencami in potrebami, kot so svoboda, sočutje, ljubezen, neodvisnost.

Vse to ima seveda pridah avtentičnosti in na tem mestu bi rad še enkrat podelil z vami besede, ki sem jih objavil na FB 1.maja 2013:

Avtentičnost oz pristnost občutkov, zavedanje svojih lastnih notranjih potencialov in življenje v skladu z njimi je, po mojih izkušnjah, pogoj za resnično duhovno (transpersonalno) samorealizacijo.
Avtentičnost nudi varnost, mir in svobodo, saj omogoča zavedanje, da je povsem v redu kadar sem drugačen, samosvoj, neodvisen, jezen, odsoten, direkten. Sam v svojem subjektivnem vesolju, iz trenutka v trenutek svež in svoboden od drugih. In drugi so/ste (zame) prav takšni.

To je trenutno živo v meni glede prevzemanja odgovornosti.
🙂

2 Responses

  1. Rosa

    Uauuu Edmond, ravno včeraj sva se z Gordano posvečali izrecno tej temi, kot bi brala sebe,,,,

Izrazite se: